Check je website met handige tools

Voor een website is het belangrijk dat hij goed werkt voor zoveel mogelijk mensen: elke bezoeker telt. Natuurlijk gebruiken de meeste mensen Internet Explorer (IE), maar als je site alleen werkt in IE, dan loop je (meer dan) 15% van je bezoekers mis. Check je website daarom in verschillende browsers en zorg ook dat hij toegankelijk is voor mensen met alternatieve manieren van internetsurfen, door toegankelijkheidstoetsen te gebruiken. Er zijn online gelukkig veel gratis tools voor te vinden.

Inhoud

Check je code

Fouten in je (X)HTML en CSS kunnen er voor zorgen dat je site er niet uitziet zoals je had bedoeld. Gebruik daarom een correct doctype en haal je code door een codechecker.

Overigens betekent gevalideerde (X)HTML-code niet per definitie dat je kwalitatief goede code hebt; het betekent slechts dat je pagina aan bepaalde voorwaarden voldoet.

Check in verschillende browsers

De ene browser is de andere niet. Met name IE5.x en IE6 bevatten gigantisch veel CSS-bugs, waardoor het misleidend kan zijn wat je in die browsers te zien krijgt. Als je een site in een moderne browser als Safari, Opera of Firefox bekijkt, dan krijg je een realistischer beeld van je site. Het is dan ook aan te raden om altijd eerst te testen in deze browsers voordat je het test in IE. Bugs in IE kun je altijd nog achteraf aanpakken. Vergeet niet in meerdere versies van IE te testen.

En je kunt natuurlijk Linux en één van de vele browsers voor Linux installeren.

Daarnaast kun je online screenshots laten maken van je site , die gemaakt zijn door verschillende browsers:

Check je site op toegankelijkheid

Na het checken van je code en het checken in verschillende browsers kun je ook nog testen of je site toegankelijk is voor mensen die op een alternatieve manier op internet surfen. Dat hoeven overigens niet eens gehandicapten te zijn, dat kunnen ook mensen zijn die surfen zonder keyboard, mensen met een PDA of mensen met slechtere ogen (ouderen). De laatste twee groepen zullen de komende jaren alleen maar groeien, wat de toegankelijkheid alleen maar belangrijker maakt.

Check op laadtijd

Een laatste check is om te kijken hoe snel je site laadt. Hoewel een groot aantal mensen inmiddels een breedbandaansluiting heeft, is er duidelijk nog steeds een groot deel dat geen breedbandverbinding heeft. Daarnaast blijven internetters ongeduldig, hoe snel de verbinding ook moge zijn. Dus hoe sneller je site laadt, hoe prettiger voor de bezoeker.

Check je site m.b.v. browsertoolbars of -extensies

Zoals je ziet, is het nogal veel checken. Tenminste, als je het goed wilt doen. Wanneer je werkt volgens webstandaarden, zul je merken dat het zich gelukkig veelal beperkt tot kleine wijzigingen (veelal wijzigingen voor IE). Om het checken makkelijker te maken, zijn er diverse toolbars te installeren. Zo kun je met een druk op de knop je pagina checken.

Diverse browsers hebben tegenwoordig ook handige, ingebouwde toolbars om je website te checken:

Tot slot

Mocht je aanvullingen, verbeteringen, suggesties, etc. hebben voor deze lijst met tools, laat het me weten! (Het is overigens niet mijn bedoeling om een zo compleet mogelijke lijst te maken, maar slechts een handige lijst.) Welke tools gebruik jij?

Aanvullende artikelen

Update 19 maart 2008: Safari uit beta-fase, dus informatie aangepast.
Update 29 november 2008: nieuwe browser Google Chrome toegevoegd.
Update 25 maart 2009: info over IE8 aangevuld.
Update 4 augustus 2009: link toegevoegd met extra achtergrondinformatie over validatie.
Update 10 december 2009: ingebouwde webdevelopertools aangevuld.

8 reacties

 1. 16 augustus 2007 | Permalink

  Ik treed je trouwens helemaal bij, al heb ik mijn vraagtekens bij die safari beta versie voor windows. Bij mij lukt het niet om de css op een juiste manier te tonen.

 2. 17 augustus 2007 | Permalink

  Ik weet dat er veel mensen klagen over bugs in Safari voor Windows, vandaar dat ik ‘m zelf nog niet heb geprobeerd :P ; ik hou het nog even bij online screenshots maken. Ik zet er anders even een opmerking bij dat het nog veel bugs bevat. Thnx voor je reactie!

 3. laura
  18 maart 2008 | Permalink

  blijkbaar alleen problemen met safari

 4. 19 maart 2008 | Permalink

  @laura:
  Wat een toeval, op de dag van jouw reactie heeft Apple een nieuwe versie uitgebracht van Safari (ook voor Windows), versie 3.1. In tegenstelling tot de eerdere versies voor Windows is dit geen beta meer, dus dan kun je er hoogstwaarschijnlijk vanuit gaan dat Safari inmiddels gewoon bruikbaar is. Ik zal daarom het artikel wat aanpassen.

 5. George
  2 februari 2010 | Permalink

  Via doedewebsitetest.nl kun je gratis een test op effectiviteit en doeltreffendheid van je website laten uitvoeren. (edit: link verwijderd)

 6. 3 februari 2010 | Permalink

  George, de site die je meldt, is een lead-generation-tool om business binnen te halen voor je bedrijf en geïnteresseerden middels 21 vragen te kwalificeren. De test dient niemand behalve jouw bedrijf. Ik zou daarom iedereen afraden de test te doen. Je links heb ik dan ook verwijderd. Maar toch bedankt voor je bezoek.

 7. 12 november 2010 | Permalink

  bedankt voor deze uitleg

 8. 28 december 2010 | Permalink

  Hoe doe jou dit nou echte foutlose html schrijfen???

  is mijn erste echte als ik dit mag zeggen website profs zouden zeker lachen maar voor mij is het wel een website

  ik heb de test nog niet gevonden op deze site hier

Plaats een reactie

Je email zal nimmer op deze site vertoond worden, noch met anderen gedeeld.