UXinsight Festival 2023: moet jij naar de 2024-editie?

Het UXinsight Festival is een jaarlijks, internationaal UX research-congres in Nederland. In mei 2023 was de 7e editie. Dit artikel is deel 1 over dit congres. Wat heb je gemist? En moet jij in 2024 naar de 8e editie?

Het UXinsight festival in het kort

Het UXinsight Festival is een meerdaags congres van UX researchers (UXR’s), voor UX researchers (en anderen die geïnteresseerd zijn in user research). Het is ooit opgezet door Karin den Bouwmeester; in 2023 werd ze bijgestaan door Debbie Slijpen en Anna Efimenko. Het presenteren laat Karin liever over aan anderen, zoals Anna, maar ook aan Nidhi Jalwal en Maaike Mintjes. Uiteraard hebben zij een achtergrond in UX-research.

De drie gastvrouwen op het podium van het Chassé Theater

Nidhi Jalwal, Maaike Mintjes en Anna Efimenko kondigen het begin aan van het UXinsight Festival 2023.

Het congres haalt haar sprekers overal ter wereld vandaan. In het verleden hadden ze sprekers als Tomer (“Atomic research”) Sharon, Steve (“Interviewing users”) Portigal, Caroline Jarrett, Nikki Anderson, Emma (“ResearchOps”) Boulton. Mensen van Spotify, Google, Facebook, Zendesk of LinkedIn. En mensen uit ons eigen kikkerlandje, zoals Maike Klip of Reint Jan Renes. (Hoe het dit jaar zat, lees je in deel 2.)

UXinsight organiseert ook workshops, ze doen aan coaching, schrijven nuttige blogartikelen en organiseren gratis online meetups. Voor user researchers en mensen die aan user research doen. En voor senior UX-researchers organiseren ze elk jaar in september een tweedaagse workshop & masterclass genaamd the de UXinsight Getaway.

Voor de 2023-editie kwamen er denk ik zo’n 300 bezoekers vanuit binnen- en buitenland naar het Chassé Theater in Breda, ongeveer net zoveel als toen ik erbij was in 2022. Een prettig aantal mensen om je niet overweldigd te voelen als bij een massa-evenement, terwijl het ook weer genoeg mensen zijn om even uit de menigte te ontsnappen (erg prettig voor introverten zoals ik). Sterker nog, er tussenuit gaan werd dit jaar extra gefaciliteerd: er was een stilteruimte voor mindfulness, met een mindfulnesscoach.

Mindfulnesscoach Glenda gebruikt klankschalen

Op woensdagochtend kreeg de zaal een mindfulness-sessie van Glenda Balekjian.

Voor wie er niet fysiek bij kon zijn: de edities van 2022 en 2023 waren ook online bij te wonen. En wanneer je er ook online niet bij kon zijn: iedereen ontving een week na afloop de video-opnamen van alle sessies (met uitzondering van de workshops).

Alhoewel het een congres is, noemt de organisatie het een festival. Ik heb het niet nagevraagd, maar ik vermoed dat het is om de vriendelijke, informele sfeer te benadrukken. Want dat is hoe het voor mij voelde om daar te zijn: geen stropdas of mantelpakje te bekennen. Alleen een gezelschap van benaderbare, supervriendelijke mensen.

Over de bezoekers

Ook de catering scheen na afloop te hebben benadrukt hoe vriendelijk en netjes alle bezoekers waren. Dat is blijkbaar zo normaal nog niet. Uit een informele zaal-poll bleek dat veruit de meesten de trein prefereren boven het vliegtuig. De rij bij de buffettafel met dieetwensen was langer dan bij het standaard buffet.

Het valt mij sowieso op hoe inclusief de UX-gemeenschap is, al valt op dit festival het aantal aanwezigen van kleur wel op twee handen te tellen. Als ik mijn ervaringen generaliseer: in online communities voor developers zie je veel meer toxic behavior (veelal bestaand uit mensen op hun plek zetten) en onder marketeers zie je veel haantjesgedrag. Zo niet in de UX-wereld, zeker niet op dit festival.

Hoe was de 2023-editie?

Op dag 1 waren er in-person workshops. Op dag 2 en 3 waren er presentaties met Q&A’s. De fysiek aanwezige bezoekers konden dit jaar kaartjes kopen voor 2 van de 3 dagen, of alle 3 dagen. Ik was alleen aanwezig bij de presentaties.

Voor mij waren het twee superinspirerende dagen. Soms schokkend. Soms grappig. Altijd leerzaam. Twee dagen waarin ik werd verbaasd door alle plekken waar UX-onderzoek wordt ingezet. Waar ik leerde dat er nog zo veel meer is om aan te denken als je een ongekleurd onderzoek wilt opzetten. En waar je aan moet denken als je de inzichten van UX-onderzoek een permanente rol van betekenis wil geven in organisaties.

Er waren sprekers van o.a. Zendesk, Trivago, Miro, Cisco, Bijenkorf en IKEA. Er waren geen lead generation-praatjes of zelfbenoemde goeroes te bekennen; alle sprekers waren er echt om te delen wat ze hadden geleerd, met concrete tips voor bezoekers. Waar ze het over hadden, kun je lezen in deel 2 over UXinsight Festival 2023.

Anna Lee Anda

Presentatie “How to Drive your Career Growth Forward and Be your Own Advocate”

Nieuwe mensen leren kennen

Het mooie aan het evenement is dat je volop de kans krijgt om nieuwe mensen te leren kennen. Om te leren hoe het er bij anderen aan toe gaat, om je netwerk uit te breiden of om gewoon een leuke tijd te hebben.

Bij de online variant waren er zowel op dinsdag als woensdag 5 momenten om nieuwe mensen te leren kennen. Bij het in-person congres waren dat 6 momenten per dag. En er waren tickets om dinsdagavond naar een extra avondevenement te gaan. Dan kon je met de sprekers en organisatoren hangen en dineren.

Voor wie?

Het congres is erg inclusief. Maar de keuze voor een betaald congres maakt dat het niet voor iedereen is. Ook de onderwerpen die aan bod komen, wijzen daar op. Het congres behandelt onderwerpen voor mensen die al wat werkervaring hebben, met name praktische werkervaring in user research. Het is bedoeld om jezelf, je team en je organisatie naar een volgend niveau te tillen.

3 volwassenheidsfasen voor samenwerking in UX-onderzoek

Josh Morales (Miro) hield een muzikaal verhaal over hoe je UX-research opschaalt en zorgt voor structurele samenwerking.

De in-person variant is dan ook minder geschikt voor studenten, afstudeerders en mensen die hun baas niet kunnen overtuigen een kaartje te betalen. Voor die groepen zou ik de early-bird kaarten van de online variant aanraden (tip: abonneer je op hun nieuwsbrief om te weten wanneer die beschikbaar zijn). En heb je helemaal geen budget, dan zijn er gelukkig (zeker sinds de coronacrisis) inmiddels meerdere gratis UXR-evenementen, zoals UXRConf van Learners, Maze Disco Conf en de vele UX-Meetups.

De prijzen van dit congres kunnen vast omlaag indien sponsors meer inspraak zouden krijgen, maar dat leidt vaak tot lead generation presentaties. Daar kiezen ze bij UXinsight duidelijk niet voor. Ik vond dat de sponsors bij deze editie echt bijdroegen met nuttige presentaties, zonder dat het verkapte reclamepraat was. Elke presentatie was waardevol.

Leerzaam en inspirerend

Het UXinsight Festival 2023 was een inspirerend en leerzaam congres voor UX-researchers. De presentaties blijven niet bij platitudes, maar eindigen altijd met tips om ermee aan de slag te gaan.  En er worden onderwerpen behandeld waar nog weinig aandacht voor is, maar waar wel aandacht voor zou moeten zijn. Voor de inhoud, zie mijn deel 2 over dit festival.

En niet alleen de presentaties en workshops zijn leerzaam; ook bij de Q&A na elke presentatie en in de pauzes kun je nog genoeg opsteken. Het is zoveel info, dat ik moeite heb om alles te onthouden. Gelukkig krijgt iedere bezoeker toegang tot de video’s en de sheets. Ik ga die zeker nog opnieuw bekijken.

Wil je als UXR wat tips krijgen om beter te worden in je vak, nieuwe mensen uit je vakgebied leren kennen en heb je budget kunnen regelen om erheen te kunnen, dan zou ik dit congres aanraden. Ook als je gericht aan iets wilt werken, want dat kan op de workshopmiddag (daar was ik niet bij).

Andere opties in Nederland in een vergelijkbare prijsklasse zijn UX Strat Europe en de trainingen van de Nielsen-Norman Group (NN/g). Ik heb geen ervaring met UX Strat, maar als je gericht wilt werken aan een specifieke vaardigheid die je binnenkort nodig hebt voor een project en je werkt al in UX, dan zijn de trainingen van NN/g erg nuttig.

Leer ze!

Plaats een reactie

Je email zal nimmer op deze site vertoond worden, noch met anderen gedeeld.