Web Analytics an Hour a Day – samengevat in een 10-delige blogserie

In een 10-delige serie ga ik belangrijke punten af uit het boek ‘Web Analytics an Hour a Day’ van Avinash Kaushik, voor mij (en velen met mij) iemand die je met recht een webanalyticsgoeroe kunt noemen. ‘Web Analytics an Hour a Day’ is één van de belangrijkste boeken voor elke resultaatgedreven online-marketeer. Hoewel dit boek stamt uit 2007, blijft het grootste deel van het boek nog steeds actueel: het boek gaat namelijk niet over snelveranderende webanalyticstools, maar zet je aan het denken over welke informatie je nodig hebt om verbeteringen door te voeren die de doelen van jouw organisatie ondersteunen. Tijdloze inspiratie.

In dit artikel:

  1. Webanalytics: meer dan klikgedrag
  2. Waarom het ‘an hour a day’ heet
  3. Webanalytics is de basis voor klantgedreven innovatie
  4. Volg de serie en/of download de uitgebreide samenvatting

Webanalytics: meer dan klikgedrag

In het boek legt Avinash uit dat webanalytics helemaal niet gaat om het meten van klikgedrag en de tools die je daarbij inzet, maar dat het gaat om het begrijpen van je bezoekers en het sturen op basis van klantinzichten (lees: andere mindset). En om je bezoekers te begrijpen, heb je aan gratis tools genoeg. Als je maar de juiste informatie achterhaalt en stuurt op de inzichten die je daarmee opdoet.

Het boek 'Web Analytics an Hour a Day' van Avinash Kaushik.

Voor een compleet beeld van jouw bezoekers, zul je het bezoekersgedrag (klikgedrag), de bezoekerservaring (usability) en de online-organisatieresultaten (bijv. omzet of aantal leads) moeten meten. Deze drie zaken vormen de Trinity-mindset. In volgorde van belangrijkheid staan de resultaten met stip bovenaan, gevolgd door bezoekersgedrag en eindigend met de bezoekerservaring.

Waarom het ‘an hour a day’ heet

Het grootste deel van het boek bestrijkt een periode van 8 maanden waarin hij per week en per dag een suggestie geeft wat je zou kunnen meten, hoe je regelt dat je dat goed kunt meten en geeft hij het nodige mee om over na te denken of uit te zoeken. De data die je tijdens deze analyticsreis verzamelt, zul je moeten inzetten om veranderingen tot stand te brengen die een bijdrage leveren aan organisatiedoelen.

Webanalytics is de basis voor klantgedreven innovatie

Om te kunnen sturen op inzichten uit webanalytics zijn vaak wel enige veranderingen in de organisatie of in werkprocessen nodig. Ook die worden in het boek uiteengezet. De methode van Avinash is daarom een uitstekend voorbeeld van klantgedreven innovatie: je verzamelt via allerlei wegen input van je klanten en gebruikt die informatie om je organisatie te verbeteren.

Volg de serie en/of download de uitgebreide samenvatting

De serie is eigenlijk een opgeknipte, korte versie van mijn (zeer uitgebreide) samenvatting van het boek, die ik aan het eind van de serie publiceer als gratis download.

De serie ‘Web Analytics an Hour a Day’ bestaat uit:

Eén reactie

  1. Tony
    25 november 2015 | Permalink

    hoi, dank je. waar is de download van de samenvatting?

Plaats een reactie

Je email zal nimmer op deze site vertoond worden, noch met anderen gedeeld.